رسول جعفریان مینویسد:
سالهاست تاریخ ولادت و وفات فاطمه معصومه (سلام الله علیها) در تقویمها 1 ذیقعده نوشته شده و حتی به همین مناسبت روز یادشده روز دختران نامیده شده است. وفات آن حضرت نیز 10 ربیعالثانی عنوان شده است. همین طور تاریخ ولادت حضرت عبدالعظیم 4 ربیعالثانی و وفات ایشان 15 شوال یاد شده است، تاریخهایی که در منابع نیامده و یک نفر در حوالی سال 1343ق به نقل از منبع مجهولی آن را شایع کرده است!
خاطرم بود که زمانی حضرت آیتالله استادی، که از استادان و پژوهشگران و روحانیون عالیشأن حوزه علمیه قم هستند، در این باره بحثی را نوشته بودند. جستوجوی مختصری نشان داد که اصل مطلب مقالهای است با عنوان ”آشنایی با حضرت عبدالعظیم ع و مصادر شرح حال او“، که در مجله نور علم شماره 50 ــ 51 (فروردین ــ تیرماه 1372) منتشر شده است. در آنجا ایشان به تفصیل درباره کتابهایی که درباره حضرت عبدالعظیم است سخن گفتهاند.
از جمله، از کتابی با نام ”نور الافاق“ یاد کرده و به دلیل آنکه حاوی مطالب بیاعتباری است آن را مورد انتقاد قرار دادهاند. از جمله مسائلی که مورد انتقاد ایشان واقع شده تاریخ ولادت و وفاتی است که برای حضرت عبدالعظیم حسنی و همین طور حضرت معصومه (س) به نقل از منبعی مجهول آورده و همان سبب شده است که زان پس، تاریخهای یادشده در تقویم اعتباری پیدا کند و حتی منشأ جشن و سرور یا عزایی باشد.
البته در کشوری که سخن مداحان مقدم بر سخن پژوهشگران است نباید انتظار زیادی داشت که این قبیل اتفاقات بیفتد، اما لااقل میتوان انتظار داشت که اصل این مطالب در دسترس باشد تا علاقهمندان مطالب تحقیقی هم بتوانند مطابق ذوق خود آنچه را میخواهند بیابند. (وبلاگ رسول جعفریان، دسترسی در 1397/9/26)
متن کامل این جستار را در خبرآنلاین بخوانید!
یادداشتها:
ـ خبرآنلاین: وبلاگ رسول جعفریان (انتشار در 1392/8/1)
ـ یادداشت مرتبط:
آدم ها گاهی اوقات
گریه می کنند
نه به خاطر اینکه ضعیف هستند
بلکه به این خاطر که
برای مدت طولانی
قوی بوده اند…